2017. április 19., szerda

Stefánia szelet

Nagyon finom, parádés hústekercs, hidegen-melegen fogyaszthatjuk, elkészíthetük hétköznap vagy ünnepekkor : megéri kipróbálni. A vagdalt hús a nevét Stefánia belga hercegnőről kapta, aki a fasírtot először töltötte főtt tojással.

Hozzávalók: (32X12X10 tepsihez)
1 kg darált disznóhús
2 zsemle (vagy 4-5 szelet kenyér)
2 tojás
1 csokor zöldpetrezselyem
5-6 cikk fokhagyma
1 kis fej hagyma
2 kiskanál pirospaprika őrlemény (lehet csípős is)

bors
A töltelékhez-burkoláshoz:
20 dkg vékonyra szeletelt bacon
10 főtt fürjtojás (vagy 5-6 kisebb tyúktojás)
1 piros kápiapaprika



A zsemléket vízbe áztatjuk, majd alaposan kicsavarjuk és a húshoz adjuk. Beletesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselyemzöldet, beleütjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk és alaposan összekeverjük.
Egy kalácsformát kibélelünk a baconcsíkokkal, az aljára 2-3 ujjnyi magasságban húspasztát nyomkodunk, belehelyezzük hosszában a főtt, megtakarított tojásokat, a csíkokra vágott paprikát, majd befedjük a maradék hússal. Jól lenyomkodjuk, a baconcsíkok lelógó végét szépen ráhajtjuk a tetejére, ha szükséges teszünk még rá, hadd fedje be az egész felületet. Végezetül alufóliával betakarjuk.
Egy tepsibe alufóliát teszünk, erre ráhelyezzük a kalácsformát, majd 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 
50-60 perc után kivesszük a megsült "stefániát" a sütőből, leöntjük róla a kisült zsiradékot, majd a formából kiborítjuk az alufóliás tepsire és grill funkcióra állítva a sütőt pirosra sütjük (kb 15-20 perc).
Kissé kihűtve könnyebb szeletelni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése