2017. április 28., péntek

Csokoládé és málnamousse torta

Emő és Attila eljegyzési, szűkkörű vacsorájára készült.



Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:
A piskótához:
5 tojás
5 kanál cukor
5 kanál liszt
2 kanál olaj 
1 kk sütőpor
A málnapüréhez:
70 dkg málna (akár mirelit)
10 dkg cukor
A csokiszószhoz:
1 dl vörösbor
3 kanál sötét kakaópor
5 dkg cukor
10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
A csokis ropogóshoz:
5 dkg fehér csokoládé
3 dkg ostyalap
0,3 dl tejszín
A zselélaphoz:
1 dl málnapüré
2 dl málnaszörp
6  zselatinlap (9,9 g)
A mousse-hoz:
5 dl görög joghurt (10% zsírtartalmú)
5 dl tejszín (min 30% zsírtartalmú)
25 dkg mascarpone
5 dkg cukor
málnapüré
csokiszósz
20 g zselatinlap
A tükörzseléhez:
1 dl málnapüré
0,2 dl bármilyen piros bogyós gyümölcslikőr
0,2 dl tejszín
8 dkg fehér csokoládé
1 kk méz
4 lap zselatin (6.6g)
Az összeállításhoz:
4-5 kanál málnalekvár



Lépésről-lépésre elkészítjük a tortát.
1. A csokoládés ropogóshoz gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét a tejszínnel, beleszórjuk a morzsolt ostyát, majd sütőpapírral bélelt tortaforma aljába simítjuk-nyomkodjuk
Hamar megdermed, félretesszük hideg helyre.
2. A málnazseléhez hideg vízbe ázatatjuk a zselatinlapokat. A málnapürét és a málnaszörpöt felforraljuk, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a kicsavart zselatinlapokat. A tortaforma aljára műanyag fóliát simítunk, beleöntjük a málnazselét és pár óra alatt megdermesztjük,
3. A piskótához a tojásokat a cukorral addig habosítjuk, amíg duplájára nő a térfogatúk és kifehérednek. Hozzáadjuk a sütőport, belecsorgatjuk az olajat, majd kanalanként a lisztet. Sütőpapíros tortaformába öntjük és 180C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Rácsra borítva kihűtjük, majd kettévágjuk.
4. A csokiszószhoz felforraljuk a bort a cukorral, a kakaóporral, majd beletördeljük a csokoládét. Pár percig forralva besűrítjük, kihűtjük.
5. A töltelkékhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. 2 dl tejszínt felforralunk, majd belekeverjük a kicsavart felpuhult zselatinlapokat. A mascarpone-t keverőtálba tesszük és alaposan kihabosítjuk, tovább verve hozzáadjuk a joghurtot és a maradék tejszínt, majd a kissé langyors hűlt zselatinos tejszínt. Kettéosztjuk a masszát, az egyik felébe belevegyítjük a csokiszószt, a másikba a megmaradt málnapürét.
6. Összeállítjuk a tortát: az egyik tortalap köré tortakarikát pattintunk, megkenjük málnalekvárral, ráhelyezzük a csokis ropogós lapot, belesimítjuk a csokis habot, ráhelyezzük a málnazselé réteget, málnahab következik, amit piskótalappal zárunk. Egy éjszakára behűtjük.
7. Elkészítjük a tükörzselét és amikor langyosra hűlt ráöntjük a hideg tortára. Ha megdermedt, eltávolítjuk a tortakarikát.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése