2017. március 2., csütörtök

Citromkrémes fánk


Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg cukor
2 tojás
2 dl tej
10 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
2 dkg friss élesztő
csipet só

A krémhez:
2 egész tojás
2 tojás sárgája
10 dkg cukor
5 dkg vaj
2 citom reszelt héja és kifacsart leve

A sütéshez:
5-6 dl olaj

A szóráshoz:
kristálycukor
fahéj

A langyos tejbe kiskanál cukrot szórunk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a citromhéjat, beleütjük a tojásokat, majd a felfutott tejjel dagasztani kezdjük. Belecsorgatjuk az olvasztott, langyos vajat is. Alaposan kidagasztjuk, a tésztát kiolajozott tálba tesszük, lefedjük és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Ha a tészta megkelt lisztezett deszkára borítjuk, fél centiméter vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval köröket vágunk belőle. Letakarjuk tiszta konyharuhával és fél órát még pihentetjük.
A krémhez lassú tűzön forralni kezdjük a tojásokat, a tojások sárgáját, a citromlevet és héjat. Folytonosan kevergetve besűrítjük, majd szitán áttörjük. Hozzáadjuk a vajat és selymesre keverjük.
Az olajat felhevítjük, de vigyázunk, hogy ne füstöljön. Akkor megfelelő a hőmérséklete, ha egy csipetnyi tésztagalacsint dobunk bele, az pedig szinte azonnal sülni kezd és feljön az olaj tetejére. Egyenként az olajba süllyesztjük a tésztakarikákat, de ne többet mint 3-4 darab, hogy kényelmesen elférjenek a serpenyőbe és ne hűtsék le hirtelen a zsiradékot. Közepes lángon 2-3 percig egyik, majd 2-3 percig a másik oldalát pirosra sütjük, szalvétára szedjük.
Még melegen fahéjas finom kristálycukorba forgatjuk.
Egy fakanál nyelével óvatosan lyukat fúrunk a fánkok oldalába, majd megtöltjük a habzsákba szedett citromkrémmel.

2 megjegyzés:

  1. Finom recept. Finom kép. A megszokott színvonal.:)
    Játék van nálam. Várlak szeretettel egyik szép fotóddal. korsocska.blogspot.hu

    VálaszTörlés