2017. február 1., szerda

Televizió sütemény

Ez a sütemény szinte minden román háziasszony repertoárjában megvan. A legnagyobb fénykorát 1989 előtt élte, amikor nem vajjal, hanem margarinnal, nem csokoládéval, hanem kakaóporral készítették. Nagy adag, tartalmas, laktató. Most itt egy egészen finom változata, amit kívánságra készítettem.



1. A kakaós lapokhoz:
30 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg puha vaj
0,5 dl tej
4 dkg sötét kakaópor
2 tojás
1 sütőpor
1 csipet só
2. Az olajos piskótához:
6 tojás
0,6 dl forró víz
0,6 dl napraforgó olaj
10 dkg cukor
20 dkg liszt
csipet só
1 sütőpor
3. A krémhez:
1 l tej
25 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
15 dkg liszt
1 kanál vanília kivonat
A tetejére:
20 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
1 dl tejszín

1. A lapokhoz a vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a többi hozzávalót, deszkára borítjuk és egyneművé gyúrjuk. Puha, de nem morzsálódó kell legyen. Két sütőpapír között két 24X35 cm lapot nyújtunk. Mivel a lapok nagyon vékonyak a nyújtás nem egyszerű, de kis odafigyeléssel megoldható. Egy 24X35-es tepsi hátára csúsztatjuk a  zsírpapíron kinyújtott tésztát és 180 C fokra előmelegített sütőben megsütjük. Vigyázzunk ne égjen oda, pár perc alatt elkészül!
2. A piskótához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, a sütőport, a sót, a forró vizet, majd a lisztet. Végezetül óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre felvert habját is. Ugyan abba a tepsibe aminek a hátán a lapokat sütöttük sütőpapírt helyezünk, beleöntjük a tésztamasszát, majd 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Rácsra borítjuk és kihűtjük.
3. A lisztet elkeverjük a tejjel, majd lassú tűzön felforraljuk, besűrítjük a pépet. Kihűtjük.
A vajat habosra keverjük  a cukorral, a vaníliával, majd a főtt péppel.
4. A tepsibe tiszta sütőpapírt teszünk úgy, hogy a végei kissé kilógjanak, így majd könnyebb lesz kiemelni a megtöltött süteményt.
Az aljára kakaós lapot teszünk (vigyázzunk, mert törékeny), megkenjük a fele krémmel, a piskóta következik, majd ismét krém és végezetül lap. A tetejére egy tálcát helyezünk kis nehezékkel, majd jól behűtjük.
5. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt, jól elkeverjük, majd bevonjuk vele a süteményt. Szeletekre vágjuk, ha valakiben van fantázia, az felismerni vélhet a formájában egy televízió készüléket. 


  

4 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes elnevezés. Biztosan nagyon finom is.

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, ilyen név alatt fut errefelé ez a süti, amúgy tényleg finom és kiadós adag.

    VálaszTörlés
  3. Nálunk ez Vendégszelet néven futott, nem volt csoki a tetején, csak porcukorral volt meghinteve, de így is nagyon finom volt!

    VálaszTörlés