2016. december 18., vasárnap

Aszaltszilvás-mákos szaloncukor

Hozzávalók kb 70 darabhoz:
20 dkg aszalt szilva
2 dl rum az áztatáshoz
10 dkg darált mák
20 dkg darált keksz (+-)
5 dkg barna cukor
20 dkg tejcsokoládé
1-2 kanál szilvaíz
fahéj, narancshéj
A mártáshoz:
40 dkg csokoládé
A szóráshoz:
pár kanál mákszem


A szilvát rumba áztatjuk pár napra, de minimum egy éjszakára.
Leszűrjük és késes aprítóban ledaráljuk. Fűszerezzük a fahéjjal, a narancshéjjal.
A szilváról leszűrt rumból 1 decilitert 5 percig forralunk a cukorral, majd ráöntjük a darált mákra.
A tejcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, összekeverjük a forrázott mákkal, a szilvapéppel, a szilvalekvárral és annyi darált keksszel, amennyitől sűrű, kemény, formázható masszát kapunk. Legalább egy éjszakára hidegre tesszük.
A masszából félujjnyi darabokat formázunk, tálcára egymás mellé sorakoztatjuk, majd ismét hideg helyre tesszük.
A csokoládé 2/3-át vízgőz fölött felolvasztjuk majd beleszórjuk a maradék csokoládét és kissé visszahűtjük. Tehetünk bele kevés kakaóvajat vagy 1 kanál olajat, hogy a csokiszósz hígabb legyen.
Két villa segítségével egyenként megmártjuk a bonbonokat a csokoládéban, kissé lecsepegtetjük a fölösleget és sütőpapíros tálcára helyezzük őket. Ha a csokoládé kihűlt visszatehetjük a vízgőzre pár percre. 
Pár szem mákkal megszórjuk.
Miután megdermedt a csokoládé, díszpapírba csomagoljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése