2016. október 16., vasárnap

Tökös bejgli




Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg rétesliszt
2 kanál olvasztott vaj
2 kanál cukor
7 g szárított élesztő
3 dl langyos tej
csipet só
A töltelékhez:
1 db kb 2 kilós sütőtök
3-4 kanál cukor
1kk fahéj
10 dkg aranymazsola
2-3 kanál kekszmorzsa
A tetejére:
1 tojás sárgája
1 kanál tej
2 kanál cukor

Elkeverjük a langyos tejben a porélesztőt és a többi hozzávalóval együtt egy rugalmas, selyemes tésztát dagasztunk.
Leborítjuk egy tállal és 10 percig pihentetjük.
A tököt kettévágjuk, a magját eltávolítjuk és forró sütőben puhára sütjük.
Ha kihűlt, kikaparjuk a tökhúst, cukorral, fahéjjal, mazsolával ízesítjük. Az édes kekszmorzsát tetszés szerinti mennyiségben adjuk a péphez, annak függvényében, hogy mennyire volt vizes a tök.
A tésztát három részre osztjuk, késfok vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, lazán feltekerjük, majd sütőpapíros tepsibe helyezzük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és addig kelesztjük, amíg a sütő előmelegszik 180 C fokra. Megkenjük pici tejjel elkevert tojássárgájával, megszórjuk kristálycukorral és szép rózsaszínűre sütjük.
Roppant finom, puha sütemény, nekem kissé megrepedt a teteje, de ez egyáltalán nem rontott az ízén.  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése