2016. június 12., vasárnap

V.K.F. 78. összefoglaló

A Vigyázz! Kész! Főzz! 78. fordulójának az összefoglalója következik. A téma igazán kézenfekvő és egyszerű volt, a tavasz gyümölcsei-zöldségei.

Elsőnek Judit, az Életem ételei blog írója  küldött egy fantasztikus sonkás palacsintában sült spárga receptet. Mondhatom, ínycsiklandozó!



Ugyncsak ő  küldött egy csodaszép epres pudingos piskóta receptet is, ami édesítőszerrel és rizsliszttel készült. E miatt Judit kapsz egy külön piros pontot.






A következő beérkezett receptek  Annától, a Korsócska blog írójától jöttek, egy érdekes különlegeség, az orgonaszörp és egy epres panna cotta
Gyönyörű édességek, mindkettő nagy kedvencem.

A meglepetés Anna lányától, Noémitől és annak barátnőjétől, Emesétől jött, egy szuper epres brownie. Nagy tapsot a két ifjú hölgynek, csak így tovább.
Dóri is, a Főzni jó sütni még jobb szerkesztője egyből két recepttel rukkolt elő. Az első egy pazar színkavalkád, egy tepsi mézes-balzsamecetes grillkolbász vele sült zöldségekkel. 
A másik egy desszert, egy epres finomság: mandulás-epres-túrós rétes. Sok-sok jó dolog egy helyen, ez csak "nyami" lehet.
Úgy látom ez a forduló a kettő vagy semmié. Timi, a Brioche blog írója elsőként egy finom epres "crunchy", vagyis ropogós szeletet készített. Nagyon ígéretes! 

A másik receptje egy epres mandulás kalács, szinte elképzelem, amint egy bögre friss tejjel fogyasztom. 
Rékának nincs blogja, de lelkesedik a finomságokért és azokat ügyesen el is készíti. Ő is egyből két receptet küldött, egy akácszirupot és egy akácszirupos pohárkrémet. Köszönöm Réka a jelentkezésedet, elnézvén a remekműveidet tanácsolnám, hogy kezdj el te is blogot írni.
Akácszirup


Hozzávalók:

75 dkg akácvirág
2 l víz
1,5 kg cukor
1 kk citromsó
egy késhegynyi szalicil

Elkészítés:
A fövő vízbe beletesszük a megtisztított akácvirágokat, főzzük 15 percig, leszűrjük, majd gézben vagy függönyben kicsavarjuk. A lében feloldjuk a cukrot, 20 perc forralás után hozzáadjuk a citromsót, s további 15 percig főni hagyjuk. Végül egy késhegynyi szalicilt keverünk a kész szirupba, s melegen palackozzuk.

Akácszirupos pohárkrém
(6 adag)
Hozzávalók:

·         A kekszhez:
100 g kekszmorzsa
30 ml akácszirup
·         A krémhez:
500 g mascarpone
1,2 dl akácszirup
2 dl tej
1 tasak zselatinpor (10 g)
30 ml víz
·         A zseléhez:
1,5 dl víz
1 dl akácszirup
1 tasak tortazselé

Elkészítés:
            A kekszmorzsát elkeverjük az akácsziruppal, a poharak aljába helyezzük, s kissé lenyomkodjuk.
            A zselatinport 30 ml vízben 10 percig áztatjuk. Ez idő alatt a mascarponet, a szirupot s a tejet habosra keverjük, majd hozzáadjuk a gőz fölött felmelegített zselatint. Az egészet a kekszrétegre halmozzuk.
            Végül elkészítjük a zselét. Elkeverjük a szirupot a vízzel, hozzáadjuk a tortazselét, s kb. egy percig főzzük. Ha már megszilárdult a krém, ráöntjük az utolsó réteget is. Tálalásig hideg helyre tesszük. Akácvirággal díszítjük.





Erikától, a Tepszi blog írójától jött a következő recept és ó, mily felüdülés a sok édesség után: egy tavaszi karalábéleves telis-teli finom friss zöldségekkel.
Sasó, én is mindig belevágom a zsenge leveleket. Nagyon szeretném ezt a leveskét, azt hiszem.








Edina a Home bisztro-ból egy különleges salátát küldött, mégpedig epersalátát bazsalikommal és avokádóval. van benne minden, zöldség is, gyümölcs is, de a részleteket fedezzétek fel ti. Hmmmm, azok az ízek, azok a színek....











.
...és ó, ez a  meglepetés, ismét a gyönyörű, zamatos eper, ez úttal is egyből kettő érkezett Esztertől, a Tűpárna és habverő blog írójától.
Egy paleo epres Pavlova, ami királynője lehet egy tavaszi pikniknek és egy gusztusos epres paleo csokitorta receptje. Mindkettő lenyűgőző.



Orsi, azaz Kabóca a konyhában saját szedésű eperrel díszítette az omlós, finom citromkrémes Pavlova tortáját. 
Annyira, de annyira mutatós, hogy mind felfalnám.







Konyhavirtuóz hajtoványban, pontosabban egy medvehagymás kelt tésztás hajtoványban gondolkozott, amikor erre a játékra készítette a pályaművet. Jól tette,  szívesen elkészíteném én is.













Végezetül jöjjön az én receptem, egy mentás zöldborsó krémleves, amit főtt fürjtojással tálaltam.





Összefoglalva ezt a fordulót: 11 személytől érkezett 18 recept, amiből 10 epres volt. Ezt a fordulót az eper nyerte fölényesen. 
A stafétát Áginak adom tovább.
Köszönöm mindenkinek aki játszott, hisz játszani jó! Ahogy Antal Imre mondta: Homo ludens vagyok. Játszó ember, aki játék és humor nélkül képtelen volna élni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése