2016. május 31., kedd

Khachapuri vagy hacsapuri

A khachapuri grúz péksütemény, az ötletet Matyi Éva adta, én csak az elkészítési módon változtattam kissé. Lassú kelesztéssel finoman légies lett a tészta.

Hozzávalók 4 darabhoz:
50 dkg liszt
25 g friss élesztő
1 kk só
2 kanál olaj
kb 3 dl langyos víz

A töltelékhez:
25 dkg juhsajt (vagy bármilyen zsíros, olvadós sajtféle)
25 dkg fetasajt
3 kanál joghurt
4 tojás
bors



Egy zárható tetejű dobozba  2 dl vizet öntünk és feloldjuk benne az élesztőt, beleszórunk 4-5 kanál lisztet, jól összekeverjük. Lezárjuk az edényt és hűtőszekrénybe tesszük legalább 8 órára (előtésztát készítünk). A maradék lisztet dagasztótálba szitáljuk, sózzuk, beleöntjük az olajat és az előtésztát és összedagasztjuk annyi vízzel, hogy a galuskatésztánál kissé keményebb legyen, de ne túl kemény. Az edényt lefóliázzuk és hűtőszekrénybe tesszük további 8 órára kelni.
Én az előtésztát reggel kevertem be, a tésztát pedig este, a khachapurit pedig a következő reggel sütöttem ki.
Amikor a tészta a hidegben jól megkelt lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk (kinyomkodjuk belőle a levegőt), 4 részre osztjuk, mindegyik darabból kis labdákat alakítunk, letakarjuk és legalább 15-20 percet szobahőmérsékleten tovább kelesztjük.
A tésztagalacsint lisztezett deszkára helyezzük, nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk, de lehet csak kézzel formára huzigálni. A téglalap két hosszabb szélét kissé felsodorjuk, majd oldalt jól összecsípjük és kissé meg is tekerjük. Ezáltal csónakformájú lesz a tészta, a "csónak" alját kézzel még kissé kiszélesítjük, de vigyázzunk, hogy pereme is maradjon.
A sajtokat a reszelő nagy lyukán lereszeljük (a fetát összemorzsoljuk) és összekeverjük a joghurttal, egyenlően elosztjuk a tésztacsónakok öblében.
A sütőt előmelegítjük 220 C fokra, a khachapurikat sütőpapíros tepsibe helyezzük (én már a sütőpapíron formáztam meg őket) és rózsaszínűre sütjük. Kivesszük, a megolvadt sajtba kanállal kis fészket igazgatunk, melybe beleütünk 1 tojást. 3-4 percre visszatlojuk a sütőbe.
Akkor finom, ha  a tojás fehérje megdermedt, de a sárgája még folyós. Megborsozzuk, melegen tálaljuk.





2 megjegyzés:

  1. Köszönöm :)
    Megcsinálom hamarosan.... :) Nagyon guszta :)
    A hét végén Becén szőlőmetszés lesz
    EGYÜTT LESZ A NAGY CSAPAT VÉGRE ! Puszi szeretettel :)

    VálaszTörlés