2016. április 17., vasárnap

Gesztenyekrémes tölcsérek


Hozzávalók 12 tölcsérhez:
A tésztához:
30 dkg liszt
1 egész tojás
5 dkg olvasztott, langyos vaj
3 dkg cukor
csipet só
2 dkg friss élesztő
1,6 dl langyos tej
1 narancs reszelt héja
A töltelékhez:
25 dkg mirelit gesztenye
25 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
A külsejére:
1 tojás
5 dkg darált dió
1-2 kanál szezámmag
2 kanál cukor
A díszítéshez:
csokoládéforgács



A tészta elkészítéséhez szükségünk van a kereskedelemben kapható inox  vagy esetleg otthon kartonpapírból tekert és alufóliával bevont tölcsérekre.
Elkészítés:
A tejbe 1 kanál cukrot szórunk és belemorzsoljuk az élesztőt, pár perc alatt langyos helyen felfuttatjuk. 
A lisztet keverőtálba szitáljuk, megsózzuk, belereszeljük a narancshéjat, beleütjük a tojást és apránként hozzáöntve az élesztős tejet alaposan kidagasztjuk. Végezetül beledolgozzuk a vajat is. Ha szükséges adhatunk még hozzá lisztet, a tészta selymes, nem túl lágy kell legyen.
Letakarva szobahőmérsékleten 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Deszkára borítjuk a megkelt tésztát, kissé átgyúrjuk, maj két részre osztjuk. Kinyújtjuk fél cm vastag téglalappá, melyből 1 cm széles szalagokat vágunk.
A szalagok egyik végét rácsavarjuk a tölcsér hegyére, majd körkörösen szépen feltekerjük az oldalára. Ha elfogy a szalag csípjünk még a következőből egy darabot.
Kissé meglapogatjuk, megkenjük felvert torjással és beleforgatjuk a cukros szezámos dióba. Egymás mellé helyezzük a tésztás tölcséreket a talpukra állítva, kevés távolságot hagyva közöttük.
180 C fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük, még melegen lehúzzuk a tésztatölcséreket a fémről és jól kihűtjük.
A krém hozzávalóit habosra keverjük, habzsák segítségével betöltjük a tésztatölcséreket és csokoládéforgácsba mártjuk a krémes végüket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése