2016. március 23., szerda

Sós karamellkrémes pite pirított habsipkával


A tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
kevés hideg víz
csipet só
A töltelékhez:
10 dkg cukor
2 dl tejszín
10 dkg vaj
1/2 kk himalája darabos só
A tetejére:
2 tojásfehérje
5 dkg cukor
2 dl víz

A lisztet deszkára szitáljuk, hozzáadjuk a hideg, kockára vágott vajat és a sót. Gyors mozdulatokkal eldörzsöljük a lisztben  a vajkockákat és összenyomkodjuk egy tömbbe a tésztát. Ha nem állna össze adhatunk hozzá 1-2 kanál jéghideg vizet is. A tészta összeállítását gyors mozdulatokkal végezzük, hogy a vaj ne olvadjon fel a kezünk melegétől. Legjobb késes aprítóban végezni ezt a műveletet. Fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe legalább egy órára pihenni-dermedni.
Közben elkészítjük a karamellkrémet: a cukrot vastag falú lábasba szórjuk és lassú tűzön felolvasztjuk, amíg borostyánszínű nem lesz. Nem kell kevergetni, elég néha megrázogatni az edényt. Semmi féle képp ne távolodjun el a tűzhelytől, tartsuk rajta a szemünket a karamellen. Amikor eléri a kívánt színt beleöntjük a tejszín, az hirtelen felfut, habzani kezd, most kevergetve tovább melegítjük amíg a karamell felolvad és krémszerű lesz. Belevegyítjük a vajat is, selymes krémmé keverjük. Sózzuk ízlés szerint, az unokahúgaim szerint én kissé "elsóztam", de én nagyon szerettem úgy is.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy 20 cm átmérőjű piteformát, villával alaposan megszúrkáljuk az alját. Sütőpapírt teszünk a belsejébe, amit száraz babbal vagy rizzsel-lencsével töltünk meg. Előmelegített sütőben 180 C fokon rózsaszínűre sütjük. Eltávolítjuk a nehezéket és a papírt, a tésztaüreget pedig ismét megtöltjük, ez alkalommal  a karamellkrémmel. Hűtőben megdermesztjük.
A habot az alábbi módon készítjük el, habzsákba töltjuk és habrózsákat nyomunk a pite tetejére. Cukrászfáklyával kissé "körbepirítjuk" a tojáshab rózsákat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése