2016. március 6., vasárnap

Körtés-gorgonzolás pite

Hozzávalók 6-8 db mini pitéhez
A tésztához:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás
1 kanál rum (vagy más alkohol)
1/2  kanál 9%-os ecet
0,5 dl víz
1/2  kk só
A töltelékhez:
4-5 kemény körte
1 kanál vaj
1 kanál vörösbor ecet
1 kanál balzsamecet

bors
kakukkfű
15 dkg bacon
Az öntethez:
25 dkg gorgonzola
2 dl tejszín
1 tojás
A tálaláshoz:
darabolt pörkölt dió
rukkola vagy madársaláta
gránátalma magok
citromlé
A tésztát elkészítjük az alábbi módon. 
A hűtőböl kivesszük, 3-4 mm vastagra nyújtjuk és kivágjuk akkora kerek formával, amekkorával akkora kört kapunk amivel kényelmesen kibélelhetjük a mini piteformákat úgy, hogy magas peremük is legyen.
Én most creme brulée formákat használtam, de lehet nagy piteformába is sütni, sőt a muffinfoma is megfelel a célnak. Jól belenyomkodjuk a formába  a tésztát, villával alaposan megszúrkáljuk és 180 C fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a kosárkák megsülnek. Ha nem szúrkáljuk meg sűrűn a tésztát, akkor az sütés közben megemelkedik és kitölti a formát, nem marad helye a tölteléknek.
A körtéket megmosuk, négybe vágjuk, a magházukat eltávolítjuk.
A vajat serpenyőben felforrósítjuk, rátesszük a körtéket, sózzuk, borsozzuk, rátépkedjük a kakukkfű leveleket és lefedve párolgatjuk, néha megfordítjuk a gyümölcsdarabokat. Ha a körte kissé megpuhult (6-8 perc) leöntjük az ecetekkel és fedő nélkül még pár percet a tűzön tartjuk.
A bacont kis kockára vágjuk és ropogósra sütjük. 
A gorgonzolát tálba morzsoljuk, összekeverjük a tejszínnel és a tojással.
A tésztakosarakat tepsibe sorakoztatjuk, kirakjuk a párolt körtedarabokkal, rászórjuk a ropogós bacondarabkákat, leöntjük a gorgonzola szósszal és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Megszórjuk pirított dióval , madársalátával, rukkolával, gránátalma maggal tálalhatjuk, amit pár csepp citromlével frissíthetünk fel.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése