2016. január 1., péntek

Baba au rhum lime-os mascarpone krémmel

Hozzávalók:
30 dkg liszt
3 dkg cukor
4 tojás
1 dl langyos tej
15 g friss élesztő (vagy 7 g porélesztő)
10 dkg olvasztott, langyos vaj
csipet só
1 narancs reszelt héja
3-4 dkg aranymazsola
A forma kenéséhez:
vaj
A sziruphoz:
30 dkg cukor
6 dl víz
2 dl fehér rum
A glazúrhoz:
3-4 kanál baracklekvár (vagy birslekvár)
A krémhez:
35 dkg mascarpone
2 dl tejszín
5 dkg porcukor
1 lime leve és reszelt héja



A langyos tejbe szórjuk az élesztőt, kiskanál cukrot és hagyjuk felfutni.
Közben a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a narancshéjat, majd az élesztős tejet és alaposan összekeverjük. Egyenként beleütjük a tojásokat, végezetül a langyos vajat. Hólyagosra keverjük, egy lágyabb, sűrű tejfölszerű masszát kapunk.
A tálat letakarjuk és huzatmentes, meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Az óra letelte után kissé összekeverjük (az egész összezuttyan szinte felére), nyomózsákba töltjük és kinyomjuk az alaposan kivajazott formákba. A formákat háromnegyedik kell tölteni. Én most kosárka formákba töltöttem (30 darab lett ebből a mennyiségből), de tökéletesen megfelel a muffinforma, vagy a mélyebb, keskennyebb "baba" forma.
Újabb 30 perc kelesztés után 180 C fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük őket.
Közben elkészítjük a szirupot: a vízbe öntjük a cukrot és felforraljuk, majd hozzáadjuk a rumot is. Pár perc forralás után a szirupot langyosra hűtjük. Ebbe az édes-alkoholos lébe dobáljuk bele a megsült babákat és pár másodpercig áztatjuk benne.
A lekvárt felforrósítjuk és botmixerrel egyneművé krémesítjük, hogy könnyen kenhető legyen, majd ecset segítségével megkenjük a sütemények tetejét. Kihűtjük.
A krémhez a mascarponet alaposan kikeverjük a cukorral, a lime levével és héjával, majd belecsorgatjuk a tejszínt is. Pár perc alatt kemény, selymes krémet kapunk. Nyomózsákba töltjük és kidiszítjük vele a süteményeket.
Az alkoholtartalma miatt gyermekeknek nem igazán ajánlott, autót vezetni sem tanácsos miután megettünk pár ilyen finom sütit.
Amúgy fantasztikusan finom!
Forrás innen.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése