2015. szeptember 26., szombat

Csiga édesen és sósan - melci dulci si sarati


Hozzávalók 30 darabhoz
A tésztához:
50 dkg liszt
5 dkg olvasztott, langyos vaj
1 felvert tojás
15 g friss élesztő
1 kiskanál cukor
1/2 kiskanál só
4 dl langyos tejföl
A tejfölbe szórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni kissé.
A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és az élesztős tejjel rugalmas, selymes cipót gyúrunk. Ha szükséges és a tészta kissé kemény, akkor adhatunk hozzá kevés tejet, ha túl lágy akkor pedig kevés lisztet.
Lefedve huzatmentes helyen duplájára kelesztjük, ez kb. 45-50 perc.
A tésztát két darabra osztjuk, mindegyik darabból téglalapot nyújtunk, megkenjük-megrakjuk a töltelékkel, szorosan felcsavarjuk majd 3 cm vastag karikára váguk.
Sütőpapíros tepsibe helyezzük a csigákat egymástól tisztes távolságra, majd újabb 1 órát kelesztjük.
Végül megkenjük felvert tojással és 180 C fokra előmelegített sótőben szép rózsaszínűre sütjük.
Ha másnap szeretnénk tálalni a csigákat, akkor a tepsit lefóliázzuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Sütés előtt 1 órával szobahőméréskleten hagyjuk, majd sütjük.
A sós töltelékhez:
Házi sült ketchup: 1 kg érett paradicsom, 2 fej hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 húsos paprika, só, bors, 2-3 kanál olívaolaj, 1 kanál barnacukor.
25 dkg sonka
25 dkg reszelt sajt
2 marék rukkola
Az édes töltelékhez:
35 dkg mascarpone
ízlés szerint cukor
1 kis üveg finom lekvár




Aluat melci (ptr cca.30 buc)
500 g faina
50 g unt topit, caldut
1 ou
15  g drojdie proaspata (sau 1 plic de dorjdie uscata)
1 lingurita de zahar
½ lingurita de sare
400  ml smantana incalzita usor

Punem drojdia si zaharul in smantana calduta, lasam cateva minute pana incepe sa lucreze drojdia. Cernem faina intr-un castron. Punem sarea, 1 ou batut, untul topit caldut si smantana cu drojdia. Framantam un aluat matasos, ferm, dar nu foarte tare. Daca mai este necesar adaugam putina lapte. Daca e prea moale punem inca un pic de faina. Acoperim aluatul framantat cu o folie si punem la dospit 45-50 minute la loc caldut, ferit de curent.
Aluatul se imparte in doua si se intind 2 foi de forma dreptunghiulara, ungem cu crema, punem umplutura si o rulam de la partea mai lata. Obtinem 2 batoane de aluat pe care le taiem cca. 3 cm latime, le asezam in tava si mai lasam la dospit 1 ora. Ungem cu ou batut. Se coace la cuptor de 180 grade C pana se rumenesc.
Se poate dospi o noapte in tava sub folie. Dimineata scoatem folia, lasam cca. 30 minute la temperatura camerei, dupa care ungem cu oul si il coacem.
Umplutura varianta sarata:
Ketchup de casa: 1 kg de rosii coapte, 2 cepe, 3-4 catei de usturoi, 1 ardei gras, sare, piper, 2-3 linguri de ulei de masline, 1 lingurita de zahar.
Sunca: 200 g
Cas: 200 g
Pentru ketchupul de casa punem toate taiate felii la cuptor cca. 1 ora, dupa care dam prin blender.
Ungem foaia cu ketchupul de casa, punem fasii de sunca, presaram cas razuit si il rulam. Se poate pune si salata ruccola, dar nu este obligatoriu.
Umplutura se poate varia cu ce avem acasa: resturi de salam, branzeturi, chiar ketchup din comert.
Varianta dulce:
250-350 g mascarpone
Zahar dupa gust
1 borcanel de gem
Se freaca mascarpone cu zaharul, se intinde pe foaie, dupa care urmeaza un rand subtire de gem. Se ruleaza, se taie, se unge cu ou batut, se poate presara zahar.
Mascarpone se poate inlocui cu branza dulce de vaca.

2015. szeptember 20., vasárnap

Ikra készítése "ikrasaláta"

A román nép egyik kedvenc előétele, nincs ünnepi asztal, amelyről hiányozna, finom, laktató  reggeli, uzsonna vagy vacsora is lehet. Pirítósra vagy friss kenyérre kenve fogyaszthatjuk.
Nem tudom miért, de ikra salátának nevezik. 
Ebből a mennyiségből jó nagy adag készül.

Hozzávalók:
10 dkg halikra (bármilyen haltól)
2,5 dl olaj
1 dl szénsavas ásványvíz
1/2-1 citrom leve
3-4 szál újhagyma apróra vágva


A halikrát megtisztítjuk a hártyájától (ha frisset veszünk) és mixer segítségével pár perc alatt kikeverjük. Apránként belecsepegtetjük az olajat, közben folyton keverjük. Úgy kell eljárjunk, mintha majonézt készítenénk. Amikor az olaj felénél járunk felváltva citromlevet és szénsavas ásványvizet is adunk hozzá. 
Végezetül belekeverjük a hagymát.
Ha nem sózott ikrát használtunk, akkor sózzuk meg.
Van aki tejben áztatott, majd jól kicsavart 1-2 szelet kenyérbelet is ad hozzá, van aki vízben főtt, kihűtött darát. A pótlás lazítja és szaporítja az ikrát, az ízét pedig csak javítja.



Sárgarépás-tejszínes nyúlgerinc pasztinákpürével, babsalátával


Hozzávalók 2 személynek:
A nyúlgerinchez:
1 nyúlgerinc
2 sárgarépa
1 arasznyi póréhagyma
2 kanál olaj
1 csokor zöldpetrezselyem
2 dl tejszín

bors
A pasztinákpüréhez:
2 pasztinák
1 krumpli
3 dl tej
1 dl tejszín
5 dkg reszelt parmezán

bors 
A babsalátához:
1 kis konzerv vörösbab
4 szál újhagyma
1 kanál olívaolaj
1 kanál vörösborecet
bors
A póréhagymát felkarikázzuk és megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a négy darabba vágott nyúlgerincet, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig pirítjuk a húst. Felöntjük kevés vízzel, belekarikázzuk a sárgarépát és fedő alatt készre pároljuk. Végezetül hozzáüntjük a tejszínt és rászorjuk a felaprított zöldpterezselymet.
A pasztinákot és a krumplit megtisztítjuk, felkarikázzuk és puhára főzzük a tejben, tejszínben. Vigyázat, hamar lekap. Ha elfővi a levét pótoljuk még tejjel. Sózzuk, borsozzuk, majd mixerrel pürésítjük, végezetül belekeverjük a parmezánreszeléket.
A babot leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, borssal, olívaolajjal és vörösborecettel ízesítjük.


 

2015. szeptember 16., szerda

Oreo torta Ioanának, születésnapra- reteta tradusa

A receptet Aledától kölcsönöztem:
Ha újra készítem valamikor, megfelezem a cukormennyiséget és bogyós erdei gyümölcsöt is keverek majd bele.


Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
A tésztához:
4 tojás
8 kanál cukor (én barnacukrot használtam)
8 kanál sötét kakaópor
3 kanál olaj
1/2 csomag sütőpor (én 1 egész csomaggal használtam)
A sütés nélküli laphoz:
20 dkg oreo keksz
10 dkg olvasztott vaj
A krémhez:
35 dkg mascarpone
25 dkg porcukor
3 dl joghurt
4 dl tejszín
15 g zselatin
25 dkg Oreo keksz
Díszítéshez:
6 db morzsolt + 8 db félbevágott keksz
2 dl tejszín

A tojásokat a cukorral nagyon habosra keverjük, belecsorgatjuk az olajat, beleszórjuk a sütőport és a kakaót. Előmelegített sütőben, sütőpapíros kapcsos tortaformában 170 C fokon tűpróbáig sütjük. Ez lehet 10-15 perc is. Vigyázat, a tésztájához nem kell liszt.
Ha a sütés nélküli változatot készítjük el, akkor a kekszet megdaráljuk, összekeverjük az olvasztott, langyos vajjal és belenyomkodjuk a tortaforma aljába, majd jól lehűtjük.
A mascarponet habosra keverjük a cukorral, majd hozzávegyítjük a joghurtot és a tejszínt és tovább keverjük.
A zselatint felöntjük 0,5 dl hideg vízzel, mikróhullámú sütőben éppen csak forralásig melegítjük, majd ha langyosra hűlt belevegyítük a krémbe.
Végezetül hozzáadjuk a darabosra tört kekszet, nem baj ha maradnak nagyobb morzsák is.
A tésztalapról lehúzzuk a sütőpapírt, szép tálra helyezzük, majd körépattintjuk a tortaforma peremét. Beleöntjük a krémet, elsimítjuk és több órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
Tálalás előtt megszórjuk kekszmorzsával (ez alkalommal a krémet lekaparjuk a kekszekről, mielőtt összetörnénk), tejszíhab rózsákkal és kettévágott kekszdarabokkal díszítjük.
Ízlés szerint keverhetünk a töltelékbe aszalt gyümölcsöket is (vörösáfonyát, kandírozott cseresznyét, mazsolát).
Gyors és nagyon finom sütemény.

Ingrediente 
Pentru blat 24 cm diametru:
4 oua
8 linguri de zahar
8 linguri cacao inchisa, neindulcita
3 linguri de ulei
1 pachet de praf de copt
Pentru crema: 
350 g mascarpone
150 g zahar
300 ml iaurt
400 ml frisca 
15 gelatina praf
250 g biscuiti oreo
Pentru ornat:
6 buc biscuiti oreo+8 buc oreo taiate in doua
200 ml frisca

Batem ouale intregi cu zaharul pana se face o spuma groasa, adaugam uleiul, praful de copt si praful de cacao.
Coacem intr-o forma de tort cu marginea detasabila intr-un cuptor preincalzit la 170 grade C cca. 10-15 min.
Batem mascarpone cu zaharul, cu iaurtul si cu frisca.
Dizolvam gelatina in 50 ml apa rece, dupa cateva minute il incalzim amestecand continuu pana la fierbere (atentie, nu il fierbem). Cand se raceste usor turnam gelatina in compozitia cremei, dupa care adaugam si biscuitii zdrobiti nu foarte marunt cu crema cu tot.
Punem blatul pe un platou, punem marginile formei de tort in jurul lui, dupa care umplem cu crema pregatita. Lasam la racit cateva ore.
Scoatem marginea detasabila, indepartam crema din 6 bucati de biscuiti si ii zdrobim marunt, dupa care presaram peste tort.
Ornam cu trandafiri de frisca batuta si cu jumatatile de biscuiti oreo. 

 

2015. szeptember 10., csütörtök

Blogkóstoló és zabpelyhes szilvásgombóc

A 24. blogkóstoló fordulóját ez úttal Habverő és Fakanál vezeti, a nekem kisorsolt blog pedig a Bogié, a "Vöröskaktusz diétázik". 
Innen szemeltem ki ezt a diétás szilvásgombóc receptet ami liszt és krumpli nélkül készül. 


Hozzávalók 8 darabhoz:
2 dl víz
2 ek olaj
125 g zabpehely-GM
csipet só
édesítőszer
1 tojás
8 db kisebb vagy 4 nagyobb magvaváló szilva  
darált dió ízlés szerint

A vizet felforraljuk az olajjal, a sóval, az édesítőszerrel. A zabpelyhet lisztesre daráljuk és beleszórjuk a forrdogáló vízbe, majd jó alaposan kikeverjük. Pár percet kevergetve még a tűzön tartjuk, amíg a zabpehelyliszt is jól felforrósodik. Az eljárás hasonlít az égetett tészta elkészítési módjához.
Levesszük a tűzről, kissé kihűtjük, majd mixerrel alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a tojást és tovább keverjük, amíg a tészta szép selymes, egynemű lesz.
A tésztát 8 darabra osztjuk, mindegyik tésztagalacsint tenyérben kissé kilapogatjuk, beletesszük a szilvát, majd gombócot formálunk belőle.
Bő, sós vízben 4-5 percet főzzük, szűrőkanállal kivesszük, lecsepegtetjük, majd megszórjuk darált dióval.
Nem olyan finom, mint a klasszikus, krumplis változata, de diétás gombócpótlásnak tökéletesen megfelel.


2015. szeptember 6., vasárnap

Blogkóstoló- kukoricaleves csípős kolbásszal

A Blogkóstoló 24. fordulóját Habverő és fakanál vezeti, én ez alkalommal Vöröskaktusztól főztem ezt az egyszerű, finom, sajtos, csípős kolbászos kukoricalevest.


Hozzávalók 2-3 adaghoz:
1 konzerv kukorica 
1 kis szál csípős kolbász
1-2 szál újhagyma
1-2 kanál olaj
2-3 dl tej (nálam kókusztej)
1 marék reszelt sajt (nálam gorgonzola)
só, bors 
zöldpetrezselyem
A hagymát apróra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk és együtt megdinszteljük az olajon. Amikor a kolbászból kiolvadt a zsiradék, a hagyma pedig kezd szépen megpirulni beleöntjük a kukoricát a levével együtt és felöntjük a kókusztejjel. Sózzuk, borsozzuk, pár percig forraljuk. Reszelt sajtra merjük, megszórhatjuk zöldpetrezselyemmel.
Laktató, finom leveske, olyan test és lélekmelegítő!