2015. augusztus 30., vasárnap

Lecsós töltött káposzta


Hozzávalók 18-20 töltelékhez
1 nagy fej kínai káposzta
50 dkg disznó-marha darált húskeverék
3/4 bögre rizs
1 tojás
1 csokor petrezselyemzöld
1 kk pirospaprika

bors
szárított csombor, kapor
7 dl lecsó

Tálaláshoz:

tejföl vagy joghurt



A káposztát a torzsájától 3-4 cm-el beljebb levágjuk, leveleire szedjük, megmossuk és bő sós, fövő vízben 2-3 percet abáljuk. Mély tálba szedjük, közben levelenként kissé sózzuk és konyharuhával letakarva pár percet még puhítjuk.
A töltelékhez összekeverjük a húst a rizzsel, a tojással, a vágott petrezselyemzölddel és sózzuk, borsozzuk. Ha túl tömör lenne a töltelék lazítsuk pár kanál meleg vízzel.
A leveleket a szokásos módon megtöltjük a húskeverékkel és lábasba-fazékba helyezzük. 
A maradék káposztát illetve a levágott torzsadarabot apróra vágjuk és a lecsóval rétegesen a káposztatöltelékek közé tesszük. Pár ág csombort és kaprot is teszünk a sorok közé.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi és nagyon lassú tűzön puhára főzzük, de vigyázzunk, nehogy szétessenek a töltelékek.
Ha kissé meghűlt szedjük ki a töltelékeket és rendezzük  csinos tálba. A fazékban maradt lecsós káposztát pürésítsük mixerrel, tetszés szerint ízesítsük tejföllel és öntsük rá a töltelékekre.
Ez a töltött káposzta így nagyon finom lett s habár én nem igazán szeretem a klasszikus, ismert formáját ezt hetekig enném anélkül, hogy megunnám.

  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése