2015. április 14., kedd

Matchakrémes-mascarponés kakaótorta


Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
A lapokhoz:
6 tojás
6 kanál cukor
6 kanál olaj
6 kanál liszt
1 kanál kakaópor
1 kk sütőpor
A krémhez:
50 dkg mascarpone
1 1/2 kanál matcha teapor
15 dkg cukor
4 dl tejszín
5 lap zselatin
A tetejére:
4 passiógyümölcs
2 dl víz
5 dkg cukor
3 lap zselatin 
Öntethez:
1 dl víz
2 kanál cukor
1 kanál kakaópor
Elkészítjük a kakaós piskótát: a tojások fehérjét keményre verjük a cukorral, hozzáöntjük az olajat, a tojások sárgáját, majd óvatosan kanalanként beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral összekevert lisztet.
Sütőpapíros kapcsos tortaformába öntjük és 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A peremén a sütőpapír legyen 2-3 centiméterrel magasabb, mint a tortaforma.
Kihűtjük és 3 egyforma lapra vágjuk.
A krémhez a puha mascarponét habosra keverjük a cukorral és a matcha teaporral. A tejszín 3/4-ét keményre verjük. A maradék tejszínt felforrósítjuk és belekeverjük az előzőleg hideg vízben áztatott, majd kicsvart zselatinlapokat. Kissé kevergetve langyosra hűtjük. Végezetül a tejszínes zselatint és a tejszínhabot összevegyítjük a mascarponé krémmel. Hidegre tesszük.
Az öntethez összeforraljuk a hozzávalókat, majd kihűtjük.
A torta lapjait megöntözzük a kakaós öntettel és az alsó két lapot vastagon megkenjük a krémmel. A harmadik lapot ráhelyezzük, a tortát hűtőbe tesszük.
Jó, ha a torta köré tortakarikát kapcsolunk, amit kartonpapírral magasítunk meg, ez a torta jóval magasabb lesz mint az átlagos tortakarikák.
A passiógyümölcsöt kivájjuk a héjából, cukorral és vízzel pár percet forraljuk és átpasszírozzuk. 
A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és a forró gyümölcslébe keverjük.
Gyakran megkeverve addig hűtjük, amíg kissé besűrűsödik, akkor bevonjuk vele a torta tetejét.
Különleges aromájú sütemény, ahol a kakaó finom íze érdekesen ötvöződik a matcha tea kissé kesernyés és a passiógyümölcs savanykás ízével. Én nagyon szerettem, a születésnapomra készítettem.

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése