2015. április 10., péntek

Kefta tajine-ban

Marokkóban tett látogatásom alkalmával vásároltam egy csodaszép tajine edényt, amiben elkészítettem ezt a finom ételt. A specifikus edényt helyettesíteni lehet római tállal (azt előtte be kell áztatni) vagy fedeles vaslábossal is. De természetesen nekem ez így jobban tetszett. 

Hozzávalók 4 személy részére:
0,5 kg darált bárány vagy marhahús
2 nagy fej hagyma
3-4 cikk fokhagyma
1 kanál őrölt római kömény
1 kanál pirospaprika
1 kiskanál fahéj

bors
1 nagy csokor vágott zöldpetrezselyem
1 doboz darabolt paradicsom
4 tojás
1-2 kanál olaj
 1 kiskanál méz
ízlés szerint chilipor
A hagymát és a fokhagymát mixerben felaprítjuk (vagy késsel apróra vágjuk).
A darálthúst alaposan összegyúrjuk a pirospaprika, a római kömény és a petrezselyemzöld felével, 1 bő kanál hagyma-fokhagyma darálmánnyal, a fahéjjal, sózzuk, borsozzuk, majd vizes kézzel ping-pong labda nagyságú golyókat gömbölyítünk belőle. 
Az olajat a tajine-ban felforrósítjuk (a gázlángra fémkarika lángelosztót tettem, így a láng nem érte dirrektbe az edény alját), majd beledobáljuk a húsgolyókat és minden oldalukat kissé megpirítjuk. Szűrőkanállal kiszedjük és félretesszük. 
A megmaradt olajban megdinszteljük a hagymát, fűszerezzük a maradék köménnyel, paprikával, sózzuk, borsozzuk majd ráöntjük a paradicsomot. Ha szükséges 1 kiskanál mézzel kiegyenlítjük a savasságát, ha csípősen szeretjük adhatunk hozzá chiliport is.
Amikor elkezd rotyogni beledobáljuk a húsgombócokat, lefedjük a tajine tetővel és betesszük a 170 C fokra előmelegített sütőbe.
30 perc után megnézzük, ha a hús és a paradicsomszósz kész, ráütjük a tojásokat, visszatesszük a tetőt és még 5 percet visszatoljuk a sütőbe.
Frissen sült kenyérrel tálaljuk, megszórjuk petrezselyemzölddel is.
Laktató, ízletes fogás.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése