2015. január 3., szombat

Mákkrémes-narancslekváros torta

Ezt a tortát Karácsonyra készítettem. A lapok nem a konvencionális piskóta lapok, hanem szalakálisak, de ez alkalommal úgy éreztem, hogy ehhez a mákos-narancsos desszerthez ez dukál.
 
Hozzávalók:

A lapokhoz:
40 dkg liszt
15 dkg cukor
5 dkg vaj
1 tojás
2 kanál méz
2 kanál tej
1 kk szalakáli
A mákkrémhez:
20 dkg darált mák
5 dkg cukor
1 csomag vanília ízű pudingpor
3,5 dl tej
5 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
Az összeállításhoz:
1 üveg mangós narancslekvár
1 kk narancsvirág esszencia
A mázhoz:
1,8 dl tejszín
5 dkg cukor
1 narancs héja és leve
4 lap zselatin
apró cukorkák
Elkészítjük a lapokat az alábbi recept szerint.  Habár első látásra babrásnak tűnik a művelet, higyjétek el nekem, mégsem az. El lehet készíteni 50-60 perc alatt akár pár nappal a torta összeállítása előtt is, fóliába csomagolva sokáig eláll.
A pudingot az előírások szerint megfőzzük a tejben a cukorral, végezetül hozzákeverjük a mákot, a vajat és a citromhéjat. Kihűtjük.
A lekvárhoz hozzákeverjük a narancsvirág esszenciát, ettől az amúgy is finom édesség még különlegesebb aromát kap. Ki lehet hagyni, de nem érdemes.
Összeállítjuk a tortát. A lapok köré tortasütő karimát kapcsolunk, majd váltakozva megkenjük őket a mákkrémmel és a narancslekvárral. A tetejéhez egy szép sima lapot választunk. Nehezékképp egy tányért helyezünk a tortára és még egy konzervet is ráteszünk, hogy a lapok alaposan összepréselődjenek a krémekkel.
Pár óra múlva elkészítjük a glazúrt a tetejére. A tejszínt felforraljuk, félrehúzzuk a tűzről,  hozzáadjuk a cukrot, a narancs levét és héját, majd a hideg vízben 5 percet áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Gyakran kevergetve addig hűtjük, amíg a zselatinos tejszín kissé besűrűsödik, akkor ráöntjük a tortára. Díszithetjük cukorgyönggyel.
Másnapig hideg helyen tartjuk.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése