2014. október 5., vasárnap

Diókrémes, fügelekváros torta szalakális lapokkal


A lapokhoz:
40 dkg liszt
15 dkg cukor
5 dkg vaj
1 tojás
2 kanál méz
2 kanál tej
1 kk szalakáli
1 kk őrölt kardamom
A krémhez:
30 dkg darált dió
2,5 dl tej
1 kk vanília esszencia
15 dkg cukor
20 dkg vaj
1 kis üveg fügelekvár
A mázhoz:
115 ml víz
145 g cukor
48 g cukrozatlan kakaópor
95 ml tejszín
7 g porzselatin (vagy 3,5 lapzselatin)


A lapokhoz az összes hozzávalókat a liszt kivételével lassú tűzön addig melegítjük, amíg minden elolvad. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a lisztet. Javasolom, hogy ne öntsétek bele az egész mennyiséget csak akkor, ha a tészta  keménysége megfelelő. Pár kanál pluszba-mínuszba előfordulhat a liszt minősége miatt. Sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, fóliába csomagoljuk és 30 percre pihenni hagyjuk. 3 miliméteres vastagságúra nyújtjuk,  8 darab 18 cm átmérőjű kört vágunk belőle. Sütőpapíros tepsibe helyezzük és 160 C fokos légkeveréses sütőben rózsaszínűre sütjük. Vigyázzunk, mert hamar megég! Nekem egy tepsibe 2 kör fért, alsó-felső sütéssel egyszerre 4 lapot sikerült készítenem. A lapokat óvatosan kiszedjük a forró tepsiből és kihűtjük.
A tejbe belekeverjük a diót és vigyázva, hogy ne égjen oda megfőzzük, majd kihűtjük.
A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával, majd a hideg diókrémmel. Behűtjük.
Összeállítjuk a tortát. Egy tálra tortakarikát helyezünk, beleteszünk egy lapot, majd felváltva diókrémmel és fügelekvárral lerakjuk a tésztalapokat. Az utolsó lpot nem kenjük meg, tetejére tányért helyezünk, majd egy nagyobb konzervet nehezéknek és hideg helyen legalább egy éjszakát hagyjuk összeérlelni az ízeket. Közben a lapok tökéletesen megpuhulnak.
A tetejére tükörglazúrt készítettem Citromhab blogjáról lesve el a receptet. 
A lapzselatint beáztatjuk hideg vízbe. A többi hozzávalót lassú tűzön 4-5 percig folytonosan kevergetve forraljuk. Lehúzzuk a tűzről, kicsit hűtjük, majd hozzákeverjük a víztől kicsavart zselatinlapokat, tovább kevergetjük, majd átszűrjük. Néha megkevergetve tovább hűtjük, amikor kezd besűrűsödni a glazúr akkor a tészta tetejére simítjuk. Karamellizált dióval díszíthetjük.
Több órára hideg helyre tesszük.
A torta fergeteges sikert aratott, az édes diókrém tökéletes összhangot alkotott a fügelekvárral és a csokoládéglazúrral.
Macerásnak tűnik, de igazából nem az, mégha valamilyen konyhai alapismereteket is igényel.
Próbáljátok ki!




2 megjegyzés: