2014. április 12., szombat

Fehércsokoládés sajttorta szederzselével


Ha kedvelitek a sajttortákat és tudni szeretnétek milyen is az igazán finom sajttorta, akkor feltétlenül készítsétek el ezt. Szavamra, könnycsorgatóan jó :-)
Hozzávalók egy 19 cm átmérőjű tortácskához:
Az alaphoz:
10 dkg kekszmorzsa
2-3 kanál cukor
4 kanál durvára darabolt mandula 
7-9 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
25 dkg krémsajt
10 dkg fehér csokoládé
1 tojás
1,5 kanál étkezési keményítő
1 dl tejszín
A tetejére
20 dkg szeder (akár fagyasztott is)
5-6 dkg cukor
1 bögre víz
1 kanál zselatin

A kekszmorzsát összevegyítjük a cukorral és a mandulával, majd az olvasztott vajjal. Kibélelünk sütőpapírral egy kapcsos tortaformát, majd beleszórjuk a kekszmorzsát és alaposan belenyomkodjuk. Az elegyengetéshez használhatunk egy bögrét is, annak a fenekével szépen összepréselhetjük a hozzávalókat.
180 C fokon 7-8 percig sütjük.
Amíg az alap sül elkészítjük a tölteléket.
A csokoládét felaprítjuk és vízgőz fölött megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük.
A krémsajtot alaposan összekeverjük a többi hozzávalókkal, majd a langyos csokoládéval és ráöntjük a kekszalapra. 30-35 percig tovább sütjük, amíg a teteje már rózsaszínű de ha megnyomjuk az ujjbegyünkkel akkor még remegősen puha.
A szedret feltesszük főni a cukorral és a vízzel, pár perc alatt megvan, akkor szitán áttörjük. A langyos szederpüréhez adjuk a zselatint, majd forrpontig hevítjük (figyelem, ne forraljuk!) és ráöntjük a kihűlt süteményre. Pár órára hideg helyre állítjuk, vízbe mártott éles pengéjű késsel szeleteljük.

4 megjegyzés: