2013. április 12., péntek

SONKÁS-ANANÁSZOS TÁSKÁK


Ezt a sós sütit hosszú évek óta sütöm, valamikor nagyon régen jelent meg a Nők Lapja újságban, Lajos Mari receptje.
Kiváló harapnivaló italok mellé.
 
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
25 dkg vaj
2 dl tejföl
2,5 dkg friss élesztő
1 kk. cukor
1 ek só
2 tojás sárgája

A töltelékhez:
20 dkg füstölt sonka
1 ek tejföl
1 kk mustár
1 kk szójaszósz
2 ek reszelt sajt (parmezán)
2 karika ananánsz (konzerv)
1 tojás sárgája

bors
A tetejére:
1 tojás
darabos tengeri só
A tésztához a lisztet összedolgozzuk a vajjal, sózzuk.
Az élesztőt a langyos tejfölbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját  ás összegyúrjuk a vajas liszttel.
Sima tésztává dolgozzuk össze, konyharuhával letakarjuk és 30 percet kelesztjük.
Közben a töltelékhez apróra daráljuk a sonkát, apróra kockázzuk a levétől leitatott ananászt és összekeverjük a többi hozzávalóval.
A sütőt előmelegítjük, a tepsibe sütőpapírt helyezünk.
A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk, 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle, közepükre egy-egy kiskanálnyi tölteléket teszünk. A korongok szélét hideg vízzel megkenjük, kettéhajtjuk és villával jól lenyomkodjuk, "cifrázzuk".
Felvert tojjással megkenjük, sóval megszórjuk és  pirosra sütjük.
    

2 megjegyzés: