2012. november 25., vasárnap

SÜTŐTÖKÖS RIZOTTÓ KARFIOLGOMBÓCCAL

A rizottó elkészítése más, mint a rizs egyszerű megfőzése. Bosszant, amikor rizottónak neveznek olyan főtt rizst, aminek az elkészítésénél  (akár a sütőben készül, akár a tűzhelyen) nem tartják be az egyik fontos alapszabályt: a forró folyadékot fokozatosan kell hozzáadni, a rizst meg gyakran meg kell keverni, hadd váljon ki belőle a keményítő és legyen ragacsos!
Hozzávalók:
- 1 bögre arborio rizs
- 2 kanál vaj
- 1 kanál olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 bögre hámozott, kockázott sütőtök
- 3 bögre forró zöldségalaplé
- 2 marék reszelt sajt (a legfinomabb parmezánnal)
- 1 dl fehér bor (elhagyható)
A hagymát felaprítjuk és puhára dinszteljük 1 kanál vaj és 1 kanál olaj keverékében. Amikor kész, hozzáadjuk a sütőtökkockákat és a rizst, kevergetve hevítjük, majd felöntjük a borral és 1 merőkanál forró alaplével. Gyakran megkevergetve főzzük, folytonosan kevés alaplével pótolva az elpárolgott-felszívódott folyadékot. Amikor a rizs puha (de nem szétfőtt!) megszórjuk a sajttal és rádobjuk a másik kanál vajat. Alaposan összekeverjük.
Bármilyen feltéttel tálalhatjuk, én most zöldfűszeres karfiolgombócokkal ettem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése