2012. szeptember 19., szerda

RAHÁTOS KEKSZRÚD

Ez volt az a desszert, amihez az alapanyagokat viszonylag könnyen be tudta szerezni anyukám s a csipogó gyermeksereget jól tudta vele laktatni bármikor, hisz imádtuk. Az elkészítésében is elég hamar kivettem a részemet, s utána ha akartam, ha nem, én kellett legyártsam.



Íme a hozzávalók (esetenként variálhatóak) :

- 50 dkg lokum rahát (vegyes gyümölcs)
- 2,5 dl víz
- 10 dkg durvára vágott dió
- 10 dkg gorombára aprított 
csokoládé
- 5 dkg mazsola
- 20-22 dkg tört keksz
- kókuszreszelék

A rahátot dobókockányi nagyságúra vágjuk és feltesszük tűzre a vízzel. Amikor a víz fortyogni kezd és a rahát is alaposan megolvad-megpuhul, akkor abbahagyjuk a főzését és beleszórjuk a többi hozzávalót. Kevergessük, hogy ne égjen oda! Kekszmorzsát annyit adjunk hozzá, amennyitől könnyedén összeáll a massza és formázható lesz, fakanállal alaposan összedolgozzuk. Cukrot nem igényel, hisz minden hozzávalója édes. 
Egy fóliára kókuszreszeléket szórunk és rákanalazzuk a fele édességmennyiséget, majd rúddá hengergetve becsomagoljuk a fóliába. 
Ebből a mennyiségből 2 kekszrúdunk lesz.
Ha alaposan kihűlt, szeleteljük!



Ez az olvasztott rahátos alap bármivel ízesíthető, rummal, vaníliával, tehetünk bele másféle csonthéjasokat, mandulát, mogyorót, csoki helyett kakaót, mazsola helyett bármilyen aszalt gyümölcsöt. Amikor a rudat hengergetjük kókuszreszelék helyett használhatunk kekszmorzsát, vagy cukrot, porcukrot. Megunhatatlan, finom, sokáig eláll, könnyen szállítható. Kell-e ennél több?
Nutcracker teával fogyasztottam, a Demmeres Teehaus jóvoltából. Ez az oolong tea pirított mogyoróval és molyhos ökörfarkkóróval, valamint természetes olajokkal van ízesítve.




Feleim, vegyetek és egyetek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése